Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

1/114 

Bezoek Bureau Leefstijl

Vrijdag 3 november kwamen twee dames van Bureau Leefstijl onze school bezoeken om alle brugklassen iets te vertellen over de gevaren van drank en drugs. Zij hadden een mysterieuze, zilverkleurige koffer mee.

‘De drugskoffer’, vertelt Karlijn. ‘Maar gaan we dan drugs gebruiken?!’ schreeuwt meteen een leerling door de klas. Nee, er wordt niks gebruikt en niks gedronken. Er komt ook geen preek over wat wel en niet mag. Wel een waarschuwingsfilmpje hoe een verslaving eruitziet, eens bekijken hoe drugs eruitzien en leren wat de juiste hoeveelheid alcohol in een mixdrankje is. ‘Maar dat drink ik niet, hoor!’ roept een leerling als een Jack Daniël-fles tevoorschijn wordt gehaald. ‘Er zit koude thee in, hoor’. Twee kinderen mogen de klas laten zien hoe een mixdrankje eruitziet. Heel voorzichtig schenken ze ongeveer een centimeter aan drank in en kijken elkaar en de dames van de voorlichting vragend aan. ‘Precies goed, de juiste hoeveelheid sterke drank in een mixdrankje is ongeveer een vinger dik.’ De leerlingen worden gewaarschuwd, dat als ze ooit beginnen met drinken, er goed op te letten als hun drankje wordt gemixt door een vriend of vriendin. ‘Soms weten kinderen niet hoeveel erin moet en doen ze 50/50’, legt Karlijn uit.

De kinderen waren erg enthousiast over de drugskoffer, zoals op de foto’s te zien is. Ze waren verbaast dat Red Bull ook onder drugs genoemd mag worden, omdat er veel cafeïne in zit en dat ook iets met je hersenen doet. De kinderen vonden het eerst wat spannend, maar uiteindelijk nam de nieuwsgierigheid het over. Ook kwamen er eerlijke antwoorden uit de klas. De les werd afgesloten met het dragen van brillen die erop zijn gemaakt je het beeld te geven wat je hebt als je dronken bent of onder invloed van drugs. De leerlingen vonden het heel grappig, maar één leerling zei ook: ‘Juf, ik word er misselijk van.’